Agenda & Learning Objectives

Participants in this program will:
  • Examine COVID-19 and the impact on IBD practice
  • Examine Theoretical Immune Pathways
    • Consider the future of IBD therapy
    • Discuss emerging pathways
  • Explore new agents
    • Consider where new agents may fit
    • Discuss what is in the pipeline
  • Integrate basic science and clinical practice by participation in a choice of workshop to:
    • Examine the effects of social media and apps on IBD research and practice, or
    • Discuss how to evaluate and integrate information from the internet, or
    • Consider the influence of co-morbidity on IBD, or
    • Reflect on the impact of diet and IBD

NOTE: Junior Investigator Award – Please go to the Call for Abstracts page on the registration site
 

Time Title/Topic Speakers
10:00 EST Meeting site open for sign in
Lobby open
Sponsor Exhibits open
Photo Booth open
 
11:00 EST 0.1 Welcome: Nurse &  Physician of the Year Awards, Women in IBD Awards​ (10 mins) Crohn's and Colitis Canada
11:10 EST 0.2 Opening Remarks – Welcome, program objectives (10 mins)
CO-CHAIRS:
Remo Panaccione & Hillary Steinhart

Session I: COVID-19 and IBD

SESSION CHAIR: TBC
11:20 EST Plenary Presentation (25 mins)
1.1 What have we learned? Will it change your practice?
Session Objectivives:
  • Overview of Impact Report
  • Examine the effect on practice
  • Discuss the impact of COVID-19 on mental health
  • Explore the immune response to the COVID-19 vaccine
Gilaad Kaplan
11:45 EST Ask-the Expert Panel Session (20 mins) SESSION CHAIR
PANEL:
Eric Benchimol
Gilaad Kaplan
Laura Targownik
12:05
EST
1.2 Meeting of the Minds Junior Investigator Award Presentation (20 mins)
MODERATOR:
Remo Panaccione
Junior Investigator TBA
12:25
EST 
Refreshment and Network Break (10 mins)  

Session II: New Agents - New Possibilities

SESSION CHAIR: TBC
12:35 EST Plenary Presentation (15 mins)
2.1 Theoretical Immune Pathways: What is the Evidence?
Session Objectives:
  • Explore the immune pathways and future IBD therapy
  • Emerging pathways targeted by novel agents – ie., IL 17, 22, 23, JAK inhibition, novel lymphocyte migration
Simon Hirota
 
12:50 EST Plenary Presentation (15 mins)
2.2 New Agents
Session Objectives:
  • New agents targeting new pathways on the horizon
  • Discuss where these agents may fit, alone or in combination
  • Discuss what is in the pipeline
Remo Panaccione
13:05 EST Ask-the Expert Panel Session (20 mins) SESSION CHAIR
PANEL:
Brian Feagan
Reena Khanna
Remo Panaccione
13:25 EST
2.3 Rising Star Award Plenary Presentation (20 mins)​
MODERATOR:
Kate Lee
Rising Star TBA
13:45 EST Virtual Sponsor Booth and Network Break (30 mins)  

Session III: Workshops – Hot Topics from Bench to Clinic to Policy (45 mins)

  • The number of breakout rooms per topic will be determined by enrolment
  • Delegate attends choice of one 45-minute workshop
  • Facilitators to collaborate on creation of workshop presentation:
    • Each facilitator will moderate one session of 30-minutes either separately in tandem with co-developer depending on final enrolment numbers for workshop (Maximum 30 per room)
14:15 EST Placement into Workshops (5 mins)  
14:20 EST Workshop
3.1 Social Media and Apps in IBD
  • Session Objectives: TBC
Waqqas Afif
Eric Benchimol


 
Workshop
3.2 Learning from the Internet: How to Evaluate Information
  • Session Objectives: TBC
Sanjay Murthy
Laura Targownik
Workshop
3.3 Co-Morbidity Influence on the Course of IBD
  • Session Objectives: TBC
Charles Bernstein
Sharyle Fowler
Workshop:
3.4 Diet and IBD
  • Session Objectives: TBC
Neeraj Narula
Matreyi Raman
15:05 EST Refreshment and Network Break (10 mins)  
15:15 EST
4.1 Research Leadership Award & Presentation
MODERATOR: CCC
Research Leadership TBA

Session IV: Technology and IBD                             SESSION CHAIR: TBC

 
4.2 How Technology is Changing IBD Research and Practice
 
15:35 EST Plenary Presentation (15 mins)
4.2.1 Objectives:
  • Aritificial Intelligence and IBD
Michael Byrne
15:50 EST Plenary Presentation (15 mins)
4.2.2 Objectives:
  • Review new sources of data - GEM
  • Discuss new methods of data collection
  • Explore how new sources of data can be implemented into practice
Sun-Ho Lee
16:05 EST Q&A (10 mins)  
16:15 EST Closing Remarks and Program Evaluation (10 mins) CO-CHAIRS: 
Remo Panaccione & Hillary Steinhart

  • Canada has among the highest incidence rates of Crohn's and colitis in the world.
  • 1 in 140 Canadians lives with Crohn’s or colitis.
  • Families new to Canada are developing these diseases for the first time.
  • Incidence of Crohn’s in Canadian kids under 10 has doubled since 1995.
  • People are most commonly diagnosed before age 30.